Declaratiezaken
De regeling die het tijdens de eerste golf mogelijk maakte om zorg op afstand en digitale intakes te declareren is heropend en verlengd tot 1 april 2021. De voorwaarden die gelden zijn ten opzichte van de eerdere regeling niet veranderd. Dit betekent dat de Q&A van de zorgverzekeraars die deze declaratiezaken voor de kraamzorg behandeld nog steeds geldig is. Klik hier voor de totale Q&A.
Prestaties
Onderstaande vragen geven antwoord op declaratiemogelijkheden waarvan gebruik gemaakt mag worden met betrekking tot zorg op afstand en thuisintakes:
1. Mag zorg op afstand gedeclareerd worden als kraamzorguur in geval van corona bij cliënt of kraamverzorgende of wanneer er onvoldoende beschermende kleding beschikbaar?
Kraamzorg zonder fysieke aanwezigheid in het gezin is niet mogelijk. Een aantal kraamzorgorganisaties heeft voorstellen ingediend om een deel van het contact te vervangen door zorg op afstand. Het aantal uren dat een kraamverzorgende in het gezin aanwezig is kan daarmee beperkt worden.
Een-op-een contact via beeldbellen tussen de kraamvrouw en de kraamverzorgende kan tijdelijk als coronamaatregel worden ingezet onder de voorwaarde dat:
Het beeldbelcontact kan door middel van de prestatie kraamzorg per uur worden gedeclareerd.
Het aanbieden van instructie en voorlichting via video’s of een app kan ook worden ingezet als coronamaatregel onder de voorwaarde dat:
Er mag via filmpjes voorlichting gegeven worden, dit mag maximaal als één uur kraamzorg gedeclareerd worden.
2. Mogen de kraamzorgorganisaties een thuisintake declareren, als zij niet fysiek op huisbezoek gaan, maar bijvoorbeeld via beeldbellen de intake doen?
De cliënt kan dan digitaal haar thuissituatie delen met de kraamzorgaanbieder. Deze intake is inhoudelijk hetzelfde als een thuisintake. Verzekeraars zijn het ermee eens om deze intake tegen het tarief intake thuis te honoreren. Let op: het beeldbellen moet wel middels een beveiligde omgeving. Klik hier voor voorbeelden. De NZa heeft akkoord gegeven om de thuisintakes op deze manier te declareren.
Extra kosten: Meerkostenregeling
Vanwege de extra kosten die zorgaanbieders maken om zorgverleners en patiënten te beschermen, komen de zorgverzekeraars de zorgaanbieders tegemoet met een bijdrage in deze extra uitgaven. Voor kraamzorg geldt dat alle kraamzorgaanbieders, ongeacht omzet, in aanmerking komen voor de meerkostenregeling. De impact van corona in de tweede helft van 2020 op de zorgverlening door de verschillende beroepsgroepen is nog onduidelijk. Om recht te kunnen doen aan de daadwerkelijk gerealiseerde omzetten, stellen de zorgverzekeraars de percentages voor de bijdrage vast op basis van de declaraties voor 2020.Voor het vaststellen van de percentages worden de kosten meegewogen voor:
Voor bepaalde beroepsgroepen komen daarbovenop de extra kosten voor het uitvoeren of uitbesteden van coronatesten voor personeel die in april en mei niet door de GGD konden worden uitgevoerd. De percentages voor de verschillende beroepsgroepen worden op dit moment ingeschat tussen 0,20% en de 0,80% van de jaaromzet 2020.
Aanvragen
In 2021 worden de definitieve percentages vastgesteld en gecommuniceerd. Zorgaanbieders ontvangen dan ook meer informatie over het aanvragen van de bijdrage, het aanvraagproces gaat hoogstwaarschijnlijk lopen via VECOZO.
Voor meer informatie klik hier voor de Q&A die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beschikbaar heeft gesteld over de meerkostenregeling.
Regelingen voor misgelopen inkomsten
Zorgverzekeraars Nederland heeft een overzicht gemaakt van de stappen die kraamzorgorganisaties kunnen doorlopen wanneer inkomsten worden misgelopen door de uitbraak van het coronavirus:
Zie hieronder toelichting op de betreffende stappen en regelingen voor de kraamzorg.
Stap 1: Continuïteitsbijdrage-regeling
Het is een regeling die open staat voor alle zorgaanbieders die zorg verlenen die onder de basisverzekering of aanvullende verzekering valt. Kraamzorgorganisaties kunnen vanaf 18 mei deze bijdrage bij VECOZO aanvragen, en de regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 maart t/m 30 juni 2020. De bijdrage wordt een betaaltitel, vastgesteld door de NZa.
De hoofdlijn:
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze regeling is dat de zorgaanbieder geen aanspraak maakt op relevante Rijksregelingen in het kader van de coronacrisis, behalve voor het deel omzetdaling dat mogelijk resteert na aftrek van de vergoeding door de regeling van zorgverzekeraars. Voor dat deel omzetdaling kunnen zorgaanbieders – indien zij voldoen aan de voorwaarden – in aanmerking komen voor de Tozo regeling en voor de NOW-regeling.
Klik hier voor een overzicht met ‘Veelgestelde vragen & antwoorden over de continuïteitsbijdrage-regeling’.
Klik hier voor het alomvattende document dat ZN beschikbaar heeft gesteld met de verschillende fases van de continuïteitsbijdrage-regeling.
Vooruitbetaling
Indien zorgaanbieders niet tot mei kunnen wachten met de betaling, omdat ze al eerder in de financiële problemen komen, is er een aanvullende regeling. Ook voor kraamzorg geldt deze:
Stap 2: Contact met de bank
Stap 3: Financiële noodregelingen van de overheid.
Als je als kraamorganisatie aanvullende financiële ondersteuning nodig hebt omdat een deel van de inkomsten niet uit de verzekerde zorg komt, kijk dan op de pagina regelingen overheid. Hier vind je een overzicht van de financiële noodregelingen van de overheid voor de kraamzorg.
Let op! Steun die u ontvangt van uw verzekeraar kan van invloed zijn op de (hoogte van de) aanspraak die u kunt maken op enkele financiële regelingen van de overheid. Dit wordt mogelijk achteraf verrekend.