Nieuwsbericht | 6 oktober 2021

 

Update Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

 

Via dit nieuwsbericht informeren wij u over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

 

Wet DBA
Begin dit jaar heeft Bo haar leden  per nieuwsbericht geïnformeerd over de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelaties (WBA); een online module dat opdrachtgevers meer duidelijkheid geeft of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of loonheffing moet worden afgedragen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van de webmodule, heeft de module vanaf begin januari zes maanden als pilot online gestaan. Afgelopen zomer is de pilot afgerond en is het gebruik van de webmodule geëvalueerd. De uiteindelijke uitkomsten van deze pilot zijn invloed op de nieuwe invulling van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

 

Uit de evaluatie blijkt dat bij in elk geval 70% van de opdrachten de webmodule meer duidelijkheid geeft. De resultaten staan opgenomen in de voortgangsbrief ‘Werken als zelfstandige’.
Over de invoering van de webmodule en het opstarten van de handhaving wordt pas na de formatie een besluit genomen. Dit betekent dat het handhavingsmoratorium voorlopig nog van toepassing blijft en tevens het gebruik van de modelovereenkomsten. De webmodule blijft voorlopig nog enkel als voorlichtingsinstrument bestaan.

 

Modelovereenkomsten

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving is Bo in overleg met de Belastingdienst over aanpassingen in de overeenkomst. De komende tijd wordt hier aan gewerkt. Voor nu zijn de oude modelovereenkomsten nog van kracht.

 

 Gepubliceerd op 6 oktober 2021
 
 
 

Contact


 
Locatie
Bo Geboortezorg
Europalaan 500 (Unit W.4.3 + W.4.4)
3526 KS Utrecht
Copyright © SD Communicatie    Disclaimer    Privacy Statement