Feiten en cijfers, Arbeidsmarkt kraamzorg

 

Voor het eerst zijn landelijke arbeidsmarktcijfers voor de kraamzorg inzichtelijk gemaakt. Uit deze cijfers wordt duidelijk dat het aantal kraamverzorgenden op landelijk niveau stabiel is. Ook de gemiddelde leeftijd is stabiel. Tussen 2015 en 2018 zijn kraamverzorgenden iets meer gaan werken. De mobiliteit is net zoals in de andere sectoren in de zorg hoog.

 

Bo, de brancheorganisatie voor werkgevers in de kraamzorg heeft een model gemaakt die ontwikkelingen in de arbeidsmarkt zichtbaar maakt. Hierdoor wordt het mogelijk om kraamzorgorganisaties te helpen bij het maken van regionale strategische arbeidsmarktplanning.

Met dit prognosemodel maakt Bo concreet wat de arbeidsmarktcijfers zijn en welke uitdagingen de sector het hoofd moet bieden.

Ook de kraamzorg heeft te maken met een krappe arbeidsmarkt. De inschatting is dat er tot 2022 250 kraamverzorgenden extra nodig om de groei in het aantal geboorten op te vangen. Hierbij biedt Bo de helpende hand: de beschikbare informatie helpt kraamzorgorganisatie bij regionale strategische arbeidsmarktplanning en te anticiperen op ontwikkelingen.

 

Een arbeidsmarkt voor kraamzorg waarin vraag en aanbod zowel in kwantiteit als kwaliteit in balans is. Dit is een van de doelen waar Bo, met steun van het Ministerie van VWS hard aan werkt.

Bo Geboortezorg heeft de landelijke cijfers van de arbeidsmarkt kraamzorg inmiddels gepresenteerd aan haar leden (kraamzorgorganisaties). Het model werd ontwikkeld samen met FWG Progressional People. Tevens heeft Bo aandacht voor hoe de instroom vergroot kan worden én hoe het personeel nu en in de toekomst duurzaam en met plezier aan het werk kan blijven.

 

Klik hier voor de infographic en toelichting ‘Feiten en cijfers, Arbeidsmarkt kraamzorg’.Gepubliceerd op 28 december 2018
 
 
 

Contact


 
Locatie
Bo Geboortezorg
Europalaan 500 (Unit W.4.3 + W.4.4)
3526 KS Utrecht
Copyright © SD Communicatie    Disclaimer    Privacy Statement