Lancering actieprogramma Kansrijke start

 

Vandaag vond de lancering van het actieprogramma Kansrijke start plaats in het Twee Steden ziekenhuis in Tilburg. Met dit programma wil Minister de Jonge een valse start bij pasgeboren baby’s aanpakken. Voor het actieprogramma is 41 miljoen euro beschikbaar.

 

Tijdens het symposium Goede Start in Tilburg is het landelijke actieprogramma Kansrijke start gelanceerd. In het programma zijn drie actielijnen opgenomen: voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de geboorte. De minister wil dat er meer wordt geïnvesteerd in samenwerking en dat er opnieuw wordt gekeken naar de organisatie van de beschikbare ondersteuning in de eerste 1000 dagen, maar ook voorafgaand aan de zwangerschap. Daarnaast moet er een betere verbinding komen tussen het medische en het sociale domein.

 

De bedoeling is dat overal in het land lokale coalities rondom de eerste 1000 dagen worden opgericht. Deze coalities bestaan bij voorkeur uit gemeenten, zorgverzekeraars, JGZ, wijkteams, huisartsen, verloskundigen, medewerkers uit de kraamzorg en gynaecologen. Zij maken met elkaar afspraken over het inzetten van effectieve maatregelen rondom de zwangerschap, bijvoorbeeld over het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (kwetsbare) ouders. In onder andere Tilburg, Den Haag, Heerlen, Hoogeveen en Rotterdam zijn de eerste coalities al gevormd.

 

Met het actieprogramma moet voor alle kwetsbare ouders en kinderen de juiste mix van hulp vanuit het medische en sociaal domein rondom de zwangerschap en de kinderwens beschikbaar worden om zo te voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen of zelfs uit huis worden geplaatst.

 

U kunt het volledige actieprogramma hier lezen.

 

Zie ook een eerder bericht over kansrijke startGepubliceerd op 12 september 2018
 
 
 

Contact


 
Locatie
Bo Geboortezorg
Europalaan 500 (Unit W.4.3 + W.4.4)
3526 KS Utrecht
Copyright © SD Communicatie    Disclaimer    Privacy Statement