Vanaf januari 2025 krijgen strategische beslissingen in de geboortezorg een nieuw thuis: de Landelijke Tafel Integrale Geboortezorg (LTIG). Deze tafel biedt een helder en toekomstbestendig fundament voor besluitvorming in de integrale geboortezorg. Na jaren van versnippering en overlappende overleggen, zet de sector nu een grote stap richting eenheid en samenwerking.
De LTIG: één tafel, één koers
De LTIG vervangt bestaande overlegstructuren door een nieuwe structuur waarin geboortezorgpartijen met elkaar het gemeenschappelijke doel bepalen, de relevante onderwerpen en thema’s afbakenen en opdrachten uitzetten voor de integrale geboortezorg. De tafel werkt op basis van gelijkwaardigheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Door te werken met een vaste samenstelling en duidelijke spelregels, ontstaat er niet alleen meer rust, maar ook een stevige koppeling tussen beleid en uitvoering. Elke organisatie levert twee afgevaardigden – een beleidsmaker en een uitvoerder – waardoor besluiten breed gedragen en sneller uitvoerbaar zijn. Ook is de link met de bureaus van geboortezorgpartijen veel sterker waardoor beleid en uitvoering beter gekoppeld zijn.
Van versnippering naar samenwerking
De oprichting van de LTIG markeert een breuk met het verleden. Waar eerder losse signalen en initiatieven vanuit verschillende hoeken kwamen, zorgt de LTIG voor een gestroomlijnde aanpak. Door de sociocratische besluitvorming en een heldere structuur krijgen veldsignalen de aandacht die ze verdienen, terwijl landelijke besluiten beter aansluiten bij de praktijk. Dit scheelt niet alleen veel overleg, maar zorgt ook voor een duidelijker stem richting het veld.
Speerpunten voor 2025
Het eerste jaar van de LTIG staat in het teken van transitie en vernieuwing. Drie nieuwe Werktafels gaan aan de slag met concrete thema’s:
Kwaliteit: Ontwikkeling van integrale richtlijnen en een kwaliteitscyclus.
– Data: Zorgdata toegankelijk maken en visualiseren ter ondersteuning van besluiten.
– Organisatie: Creëren van randvoorwaarden voor optimale samenwerking.
Dit overgangsjaar biedt ruimte om op basis van ervaringen en resultaten de werkwijze van de LTIG verder te verfijnen en verbeteren.
U kunt hier de communique van de LTIG lezen.