Convenant

In het kader van de capaciteitsproblematiek hebben Bo Geboortezorg en ZN in 2023 een convenant afgesloten. Op 1 januari 2024 liep dit convenant af. Per 25 april is het nieuwe convenant 2024/2025 afgesloten. U vindt hier het persbericht over het gesloten convenant.

Vanaf dinsdag 30 april zal alle relevante informatie over het convenant op deze pagina beschikbaar zijn. 

Stand van zaken actielijnen convenant 2023
Actielijn 1: Transitie naar een toekomstbestendige kraamzorg

Op dit moment wordt er gewerkt aan het formuleren aan een visie op de toekomst van Kraamzorg. Zowel Bo Geboortezorg als Zorgverzekeraars Nederland hebben afzonderlijk hun visie op kraamzorg geformuleerd, onder begeleiding van onderzoeksbureau Equalis. De visie zal een dezer dagen worden samengevoegd tot één toekomstvisie en zal ook besproken worden met de achterban(nen) en gezamenlijke stakeholders. 

De uitwerking van deze actielijn zal samenlopen met de ontwikkeling van de toekomstvisie kraamzorg. Het thema opleiden zal middels een apart projectplan in 2024 worden opgepakt en uitgewerkt.

De uitwerking van actielijn 3 is zichtbaar in het project: ‘Opleidingsfonds Kraamzorg’. Het opleidingsfonds Kraamzorg financiert extra opleidingsplaatsen voor kraamzorgorganisaties bovenop hun huidige inspanningen. Meer informatie over dit project vindt u op de websitepagina van het Opleidingsfonds Kraamzorg

Op dit moment voert het CAOP een onderzoek uit wat moet resulteren in adviezen die een gelijkwaardig speelveld in de sector gaan bewerkstelligen. 

Als addendum bij het convenant voor 2023 is een richtlijn digitale kraamzorg 2023-2024 bijgevoegd. Momenteel is een richtlijn in ontwikkeling voor 2025, wat als bijlage voor het nieuwe convenant zal worden toegevoegd. 

In 2023 is het SIS finance onderzoek afgerond. Daaruit is gebleken dat de kraamzorgsector niet financieel gezond is. 
De samenvatting van het eindrapport kostenonderzoek kraamzorg 2023 vindt u hier

Het SIS finance onderzoek toonde aan dat de kraamzorgsector op dit moment niet financieel gezond is. De uitkomsten van dit kostenonderzoek zijn meegenomen naar de onderhandeltafel met ZN voor het nieuwe convenant. Het SIS finance onderzoek toonde ook een significante loonkloof aan met vergelijkbare sectoren. Dit resultaat is onderwerp van gesprek geweest aan de onderhandeltafel met de sociale partners en heeft geresulteerd in een onderhandelresultaat wat omgezet kan worden naar een onderhandelingsakkoord wat vast kan worden gesteld als het convenant 2024-2025 wordt gesloten. Hiermee wordt dan een loonsverhoging van 10% in 2024 een feit. 

De generieke max-max 2023 liep van 1 mei tot 1 november 2023. Daarmee is deze actielijn afgerond. 

In 2023 kon nagenoeg iedere cliënt worden voorzien van het minimale aantal uren zorg. In het convenant 2024-2025 zijn nieuwe afspraken gemaakt met betrekking tot de continuïteit van (kraam)zorg voor 2024 en 2025.