Nieuwe wetgeving ‘Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit’

(Kraamzorg)organisaties met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om gegevens aan te leveren over het zakelijke verkeer en woon-werk verkeer van hun werknemers.

Voor wie geldt deze rapportageverplichting?

Organisaties met 100 of meer werknemers in dienst zijn verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers. Zzp’ers tellen niet mee.

Vanaf wanneer geldt de rapportageverplichting?

Het besluit wordt van kracht vanaf 1 juli 2024. Uiterlijk 30 juni 2025 moeten organisaties die onder de rapportageverplichting vallen de mobiliteitsgegevens van hun werknemers over de tweede helft van 2024 (vanaf 1 juli 2024) hebben gerapporteerd. Het is niet verplicht om de mobiliteitsgegevens van vóór 1 juli 2024 te rapporteren.

Waarom deze rapportageverplichting?

De wetgeving werkgebonden personenmobiliteit is een uitwerking van het Klimaatakkoord en heeft als doel om in 2030 1,5 megaton CO2 te reduceren.

Welke gegevens moeten gerapporteerd worden?

Het gaat om alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van werknemers. Dit zijn reizen waarvoor werknemers een financiële vergoeding krijgen of waarvoor een voertuig of vervoersbewijs aan de werknemers is gesteld. De volgende gegevens moeten worden gerapporteerd: 

  • Het totaal aantal kilometers dat werknemers reisden voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer;
  • Het gebruikte vervoermiddel;
  • Het brandstoftype.

Welke gegevens precies nodig zijn voor de rapportage en hoe deze verzameld kunnen worden, is te vinden in de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’ , ontwikkeld door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Daarnaast vindt u hier. uitgebreidere informatie over deze nieuwe rapportage verplichting.